Удивително е, че през почти 700-те години, откакто съществува титлата принца

...
Удивително е, че през почти 700-те години, откакто съществува титлата принца
Коментари Харесай

От деца булки до смели политици: Кои са принцесите на Уелс

Удивително е, че през съвсем 700-те години, откогато съществува титлата принца на Уелс, е имало единствено 10 принцеси на Уелс.

Някои са били обречени на ориста си още на двегодишна възраст и доста малко са се оженили по обич. Някои са претърпели кървави борби и убийствени политически измами вкъщи - и за мнозина нещастието в никакъв случай не е била надалеч.

Въпреки, че те сигурно са изпълнявали ролята на " декорации " на монархията, често са били задоволително значими фигури сами по себе си.

Ето по какъв начин кралският историк Кристофър Уилсън подрежда принцесите съгласно приноса им към кралската история. Днес ще ви срещнем с историите на първите пет от тях.

Джоан – принцеса на Уелс от 1361 - 1385 година

Невръстна младоженка, женена за двама по едно и също време и жертва на похищение – в никакъв случай не би могло да се каже, че животът е бил отегчителен за Джоан, внучката на крал Едуард I. 

Животът стартира зле, когато главата на татко ѝ, графът на Кент, е отрязана и тя е затворена в замъка Арундел. Най-накрая освободена, на 13-годишна възраст тя се омъжва скрито за боеца сър Томас Холанд, на 26. Той отпътува на война и тя се омъжва наново, само че Холанд се завръща вкъщи след седем години и желае жена си назад.
 Ужасът на 10 пагубни кралски сватби  Ужасът на 10 пагубни кралски сватби  Ужасът на 10 пагубни кралски сватби  Ужасът на 10 пагубни кралски сватби
Вторият брачен партньор на Джоан, Уилям Монтагю, я отвлича, само че в последна сметка би трябвало да се откаже от нея. Холанд умира на 34 години и Джоан наследява голямо благосъстояние и трофеи и с шокираща скорост се омъжва за братовчед си Едуард, Черният принц. Техният наследник става крал Ричард II. Когато тя е на смъртното си ложе на 59 години, Джоан споделя, че макар че е имала трима съпрузи, желае да бъде заровена до номер едно.

Присъда: Доста удивителни достижения толкоз млада жена. Резултат 8/10

Ан Невил – принцеса на Уелс от 1470-72 година

Това е най-кратко останалата с купата си принцеса на Уелс. Ан има купата единствено за малко от деня, в който се омъжва на 14 години, за 17-годишния Едуард от Уестминстър, наследник и правоприемник на крал Хенри VI.

Едуард бил убит по-малко от шест месеца по-късно в борбата при Тюксбъри, една от най-решителните борби от Войната на розите. Жените не се мотаели, в случай че останат вдовици в тези дни, тъй че на 16-годишна възраст Ан хвърлила око на бъдещия крал Ричард III и се подготвила за втори брак. Но както принцеса Джоан преди нея, Ан била отвлечена – този път от шурей, който ревнувал от любовта ѝ и, което е по-важно, от голямото благосъстояние, което била наследила.
 Момичетата без знатно родословие, които станаха принцеси  Момичетата без знатно родословие, които станаха принцеси  Момичетата без знатно родословие, които станаха принцеси  Момичетата без знатно родословие, които станаха принцеси
Като се отказва от парцелите си, тя съумява да се омъжи за Ричард и е коронясана дружно с него през 1483 година Уви, нейните дни на вино и рози не траяли дълго – тя загива по-малко от две години по-късно на 49 години.

Присъда: Спокойна, без да се оплаква, тя претърпява храбро един жесток интервал от историята. Резултат 4/10

Катерина Арагонска – принцеса на Уелс 1501-1509 година

Подобна на Ан орис чака и Катрин Арагонска, щерка на краля на Испания, която се „ омъжва “ за Артур, наследник и правоприемник на крал Хенри VII, когато била само на 11 години.

Техният брак бил династичен съюз, в който децата нямали много думата, и бил предопределен да сплоти Англия и Испания против Франция.Когато Катрин идва в Англия, открива, че тя и бъдещият ѝ брачен партньор не могат да схванат нито една дума от другия. Въпреки това те се женят, на 15 години, 10 дни по-късно.
 Най-могъщите кралски метреси в историята  Най-могъщите кралски метреси в историята  Най-могъщите кралски метреси в историята  Най-могъщите кралски метреси в историята
Артур обаче умира пет месеца по-късно и Катрин се омъжва за по-малкия му брат, крал Хенри VIII, като първата от многото му съпруги. Бракът ѝ с Хенри бил анулиран след 15 години и от този момент до гибелта си кралица Катрин възобновява предишната си купа като вдовстваща принцеса на Уелс. Тя може и да е изгубила короната си, само че най-малко не е изгубила главата си.

Присъда: Проницателна, превъзходна, смела. Резултат 7/10

Каролин от Абнах – принцеса на Уелс 1714-1727 година

Родената в Германия Каролин, първата принцеса на Уелс от повече от 200 години, имала нов метод към брака. Направете любовниците на брачна половинка си свои придворни дами – по този начин ще можете да ги държите под око!

Но принц Джордж Август, наследник и правоприемник на крал Джордж I, имал и други проблеми с изключение на половия си живот. Част от новата Хановерска династия, внедрена, с цел да резервира английския престол протестантски, Джордж презирал баща си и неговата политически талантлива брачна половинка помогнала да подкопае ръководството на краля, който не можел да си направи труда да научи британски, макар че имал богатства, трофеи и корона.

Каролин била много обичана от хората и толкоз доста ѝ се доверявали, че била назначена за регент на мястото на брачна половинка си, когато той се възкачил на трона през 1727 година и изчезнал обратно в Хановер. Тя загива на 54 години от скъсване на червата – и нейният предан, въпреки и обкръжен от любовници съпруг ѝ заречен, че когато му пристигна времето, ковчезите им ще бъдат съединени, за да лежат дружно в гибелта.

Присъда: Една от най-влиятелните съпруги в английската история. Резултат: 8/10

Августа от Саксон-Гота – принцеса на Уелс 1736-1772 година

Още едно дете-булка – този път на 16 години – е привлечено от ръководещата фамилия във Великобритания, с цел да се омъжи за неприятния 29-годишен принц Фредерик, наследник и правоприемник на крал Джордж II.
 Блясък, който остава - новото ни обичано червило ROUGE DIOR LACQUER Edna предлага Блясък, който остава - новото ни обичано червило ROUGE DIOR LACQUER
Бракът бил уреден, само че на Фредерик не му пукало, до момента в който Народното събрание му заплаща прехрана. Августа била толкоз дребна, когато се омъжила, че постоянно я забелязвали на прозореца на кралската резиденция да гушка куклата си. Междувременно неприятният принц се възползвал от нейната доверчивост, с цел да покани любовницата си лейди Арчибалд Хамилтън, още позната като Първа дама на спалнята, в двореца.

Принцът умира, когато Августа е на 32 години, оставяйки след себе си девет деца. Тя незабавно изчезва от общественото пространство и по-късно умира от рак на гърлото на 52 години.

Присъда: Красива, елегантна, грациозна и нещастна. И скоро забравена. Резултат: 4/10
 Правилата, които би трябвало да съблюдават дребните принцове и принцеси  Правилата, които би трябвало да съблюдават дребните принцове и принцеси  Правилата, които би трябвало да съблюдават дребните принцове и принцеси  Правилата, които би трябвало да съблюдават дребните принцове и принцеси
За още полезнa и любопитна информация, харесайте страницата нa Edna.bg във Facebook , последвайте ни в Instagram , намерете ни в TikTok .
Източник: edna.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР